Vorige pagina


Met de glimlach 10% extra belasting betalen in uw vennootschap van 3 jaar terug?

1/06/2015

Met de glimlach 10% extra belasting betalen in uw vennootschap van 3 jaar terug?

Nee, we zijn niet gek geworden, noch hebben we een aanval van acute tax-lift opgelopen, maar toch menen we dat de titel voor een aantal onder u bewaarheid zou kunnen worden.

De nieuwe liquidatiereserve

Wat wil het geval: u herinnert zich van bijna 2 jaar geleden de commotie rond het vastklikken van reserves, via een dringende kapitaalverhoging. Dit was een operatie die fiscaal gepaard ging met 10% belastingen betalen, maar die de deur opende om de overblijvende 90% na een vijftal jaar uit te keren zonder extra kost. En op die manier kon u dus de verhoogde 25% roerende voorheffing op liquidatieboni vermijden.

Dat was een gedurfde en positieve maatregel, maar er zaten toen nog sossen in de regering en dus moest het feestje toch een beetje verknald worden: de winsten van 2012 en 2013 konden niet onder het regime gebracht worden wegens een (s)links ingrijpen in de terminologie van de wet. Nu heeft de nieuwe regering beslist om alsnog een bisnummer te brengen! Het is de bedoeling om die winsten (indien die gereserveerd werden, uiteraard) ook toe te laten tot het principe van “betaal ons nu al 10%, geniet later van een mildere taxatie”. Voor de reserves van 2012 zou u de 10% moeten betalen tegen uiterlijk 30 november 2015 en voor 2013 kan u dat tegen uiterlijk 30 november 2016.  Voor beide jaren geldt dat het restant ook moet overgeboekt worden naar een aparte liquidatiereserve-rekening, maar dat  eet geen brood, nietwaar? In alle geval zou de regering MICHEL hiermee een onrechtvaardigheid van de regering DI RUPO rechtzetten, dus mogen ze voor ons part zo veel frieten bakken en treinen missen in Japan als ze willen, als ze bij thuiskomst maar zo’n dingen in het Staatsblad afdrukken.

Nu, zover is het bij het schrijven van deze regels nog niet: maar we zitten op vinkenslag tot de publicatie effectief gebeurt! We vallen u er ten gepaste tijde wel lastig mee, maar intussen weet u dat het mogelijk is om de in 2012 en 2013 gevallen steken in de komende jaren op te rapen, dus begin alvast al de 10% bijeen te harken?

Even kort ter herinnering: vanaf boekjaar 2014 kan de winst van kleine vennootschappen permanent genieten van de

“10%-regeling” maar dan wijzigt de te betalen belasting van 'fiscaal karakter’: dit betekent dat u de 10% niet meer tijdens het boekjaar moet betalen én dat die 10% geen roerende voorheffing meer is, maar dat u tijd heeft tot de inkohiering van de gewone vennootschapsbelasting (dus pakweg een dik jaar na het boekjaar voor wie niet voorafbetaalt) en dat de 10% dus ook deel zal uitmaken van die vennootschapsbelasting. Technisch belangrijk, praktisch amper. Maar in de toekomst gaat u dus jaarlijks het hoofd 'mogen' breken over deze fiscale keuzemogelijkheid.

Tax-shift?

Van de toekomst gesproken: u hebt toch ook al eelt op de knieën van elke avond driemaal biddend rond het bed te roetsjen opdat ze er in godsnaam geen zootje van maken binnenkort met hun beruchte tax-shift? Zo niet: dan weet u vanaf nu wat te doen!

                                                                                                                                                             Auteur : Jan Baert