Vorige pagina


Geacht opgejaagd wild

1/05/2015

Geacht opgejaagd wild

Als u dit een rare aanspreektitel vindt, dan heeft u wellicht het aanvalsplan van de fiscus nog niet onder ogen gehad. Onder het credo:
“laten we al wat dreigen, dan gaan ze wat meer op hun tellen letten”, kondigt de fiscus aan waar ze nu wat langer haar lodderig oog op zal laten rusten.

Bedrijfsleiders en managementvennootschappen

Vooreerst: bedrijfsleiders die hun kosten bewijzen, zitten in het vizier. Het uitgangspunt van de fiscus is dat die toch al hun kosten in de vennootschap gezwierd hebben, dus wat zouden ze nog zelf beroepskosten hebben? Dus daar gaan ze met een luizenkammetje doorgaan. Wie denkt: “niet getreurd, dan vlucht ik naar m’n managementvennootschap” riskeert van de regen in de drup te komen. Want ook dit is een prioriteit om nader te gaan bekijken. Tussen ons gezegd en gezwegen: dat is wellicht wat peptalk om de socialisten te paaien want zo gemakkelijk is dat niet hoor, om “de managementvennootschap”  te viseren. Er is nu eenmaal niets dat het werken via dergelijke structuur verbiedt, dus heel dat gedoe is vooral voor de perceptie, zeker?

En nu wordt het louche: de fiscus kondigt aan de indiciaire taxaties op te drijven. Die manier van werken is ultieme magie voor de controleurs: ze volgen u een beetje (al dan niet letterlijk) en vinden ze dan dat u meer centen spendeert dan u eigenlijk op basis van uw belastingaangifte zou kunnen uitgeven, dan, simsalabim, boem, paukenslag: u hebt blijkbaar niet-aangegeven inkomsten! Dan mag u gaan bewijzen dat dat niet zo is: voorwaar soms een heikele klus! In hetzelfde bedje ziek: het voornemen om die bedrijven te gaan controleren die een lagere winstmarge hebben dan in die sector normaal zou zijn. Dat lijkt ons een ticket voor het betere nattevingerwerk. In eenmanszaken is het een pak moeilijker om zo’n aanval te pareren, in vennootschappen hebben we betere verdedigingslinies…

Een nieuwe lente, een nieuw woordje om van buiten te leren: CAPPCC

Het lijkt op de oude afkorting voor de Sovjetunie, namelijk CCCP, en met de communistische filosofie heeft het eigenlijk ook best wel wat uitstaans: het gaat over de databank bij de Nationale Bank van België die alle rekeningnummers van alle Belgjes verzamelt. Het staat voor het volgende mondje vol: Centraal AanspreekPunt/Point de Contact Central.

Uw bank heeft alle rekeningnummers die u heeft intussen al doorgegeven aan deze databank en uw controleur kan daar in gaan grasduinen tot hij/zij een ons weegt. “Allemaal goed en wel, maar wat heb ik daar nu concreet mee te maken” vraagt u zich af? Welnu, buitenlandse banken voeden die databank niet… Op de vraag: “Wat nu gezongen?” beviel men in het Hoofdbestuur van het idee om u gewoon te verplichten zélf die gegevens door te geven!

Om u aan die plicht te herinneren, zal het brieven gaan regenen in de komende dagen/weken naar al wie aangaf in zijn personenbelastingaangifte zo’n rekening aan te houden. U moet tegen uiterlijk de indieningsdatum van uw PB-aangifte uw plicht voldoen o.a. via www.cappcc.be...

Van indieningsdata van de PB-aangifte gesproken: wij moeten met ons/uw huiswerk klaar zijn tegen 29 oktober 2015. Uw buur die zelf zijn/haar aangifte indient, dient klaar te wezen op 15 juli of zelfs op 30 juni indien die bij een papieren aangifte zweert…

 

                                                                                                                                                                Auteur Jan Baert