Vorige pagina


Zonder POZ bent u de klos?

12/03/2018

Ondernemers zonder vennootschap kunnen tegen de zomer wellicht loos gaan in het aanleggen van een aanvullend pensioen zoals zaakvoerders en bestuurders van vennootschappen al “eeuwenlang” kunnen met bedrijfsleiders- en later groepsverzekeringen en wat we tegenwoordig IPT’s noemen. Een discrepantie die niets te vroeg wordt uitgeroeid. Een nieuw buzzwoord is dus geboren: POZ, wat staat voor PensioenOvereenkomst voor Zelfstandigen. Een kleine kanttekening evenwel voor al te enthousiastelingen: heeft u nog geen VAPZ, vul dan eerst dat spaarvarkentje op. 

Dat geeft u namelijk een voordeel zowel op het vlak van sociale zekerheidsbijdragen als op het vlak van personenbelasting, en dit laatste dan nog vaak aan een tarief van meer dan 50%. De POZ blijft steken op een fiscaal voordeel van “slechts” iets meer dan 30% (tenzij u in een gemeente woont zonder
opcentiemen, dan geniet u al genoeg en blijft het 30%)
. Een missionariswerk komt eraan om de vele eenmanszakers de 80%-regel uit te leggen. Inderdaad, net als bij de IPT’s, bepaalt deze berekening de limiet van dit fiscaal diertje van pleziertje. U hoort er nog van!

Auteur: Jan Baert