Vorige pagina


Centjes weggestopt in het buitenland? Bibber maar wat langer & meer…

9/06/2017

Indien een controle in het buitenland aan het licht bracht dat u inkomsten niet aangaf in de vijf jaar voor die ontdekking, dan kon de fiscus alsnog taxeren. Vandaar gaat in de volksmond nog het idee rond dat zwart geld veilig is als het 8 jaar oud is. Hoe komen ze van 5 jaar uit de eerste zin tot de 8 jaar uit de tweede zin? Simpel: inkomen moet je aangeven in het jaar nadat je het verdiende. Dus 5 wordt al 6. En het gaat over het jaar voor de ontdekking. Dus 6 wordt 7 en dan is het nog hommeles. Vandaar lijkt 8 jaar “safe”.

Edoch, men dwaalt. Ten eerste omdat er strafrechtelijk geen verjaring bestaat van zwart geld. Dus is de uitroep “ ’t is acht jaar oud, dus in orde “ niet meer dan toogpraat… Maar natuurlijk wordt het strafrechtelijk kanon niet van stal gehaald voor wat kleingeld. We moeten hier al over grote getallen spreken (zes cijfers voor de komma) om serieus kans te maken op een tegen-de-lamp-loop-moment. En ten tweede omdat de fiscus in een circulaire van begin deze maand, teruggrijpt naar een beslissing van de regering van vorig jaar.

Om de kleinere visjes ook wat meer schrik aan te jagen, heeft de Programmawet van 1 juli 2016 namelijk het cijfertje 5 in de regelgeving van hierboven, vervangen door een mooie 7. Dus horen we op café wellicht binnenkort een mooie ronde 10 jaar door de gelagzaal schallen, in plaats van de oude 8.

En om het helemaal een horrorverhaal te maken voor betrokkenen, heeft de regering ook gewijzigd dat het om een onderzoek door de buitenlandse fiscus moet gaan: een simpele melding door het buitenland van het bestaan van een bankrekening volstaat ook op vandaag. Nu denkt u toch niet dat dat losstaat van het feit dat vanaf dit jaar nog een paar extra landen automatisch bankrekeninggegevens gaan uitwisselen met België? Toeval bestaat niet, hoor! Welke leuke namen blinken in deze lijst? We lezen onder andere: Zwitserland, Liechtenstein, Singapore, Andorra,

Kaaimaneilanden,… Geef toe: dat is een rijtje vakantiebestemmingen waarvan je zou denken “what happens there, stays there”. Niet, dus.
Ook vlug vlug de bankrekening nu opzeggen, zal geen soelaas brengen: ook de info dat een rekening opgezegd werd, zal linea recta doorgespeeld worden. Dus de bankrekening aanhouden, geeft ambras en ze opdoeken leidt ook tot een robbertje. Een catch 22, noemen ze dat in de speltheorie. Wie zong ook alweer: “Vluchten kan niet meer, ‘k zou niet weten waar naar toe…”?

Auteur: Jan Baert