Vorige pagina


Aan alle kanten minder belastingen?

12/05/2017

We kunnen een aantal feiten opsommen die u zouden kunnen doen besluiten dat het hier in fiscaal België nog niet zo slecht toeven is, tot je de kwestie even van dichterbij beziet:

• “De belastingdruk in België daalt het snelst van alle Europese landen”: toch geweldig, niet? Nee, als je weet datwe in pole-position startten…Maar we kunnen ons dus troosten aan het feit dat het minder erg wordt, weliswaar en schrale troost.

• “Vlabel valt geen bestaande successieplanningen aan”: toch constructief, niet? Nee, als je weet dat die mannen van de Vlaamse Administratie inzake erfbelastingen (lees: successierechten) zich sedert 2015 de rechten toeëigenen van een wetgever, hoewel ze dus enkel uitvoerders van wetten zouden moeten zijn, en dat ze niet aarzelen om praktijken die al decennialang gemeengoed zijn, ineens te verketteren. Blijkbaar hebben ze nu toch ingezien dat ze het soms al te bont maken en dat het onaanvaardbaar gortig is om het geweer ineens van schouder te veranderen en daarbij los vanuit de heup alles neer te knallen wat niet met hun nieuwe inzichten rijmt. Vlabel heeft namelijk amnestie beloofd
voor reeds bestaande erfenisplanningen, wat toch al heel wat onbillijkheid zou moeten vermijden. Maar dat ze verder in sommige gevallen belastingen gaan heffen, ook al hebben ze er geen wettelijke basis voor, dat moeten we blijkbaar leren slikken. “Wat we zelf doen, doen we beter”, zei wijlen Gaston Geens, de eerste minister-president van Vlaanderen. Die “beter” hangt dus wel af vanuit welke richting je kijkt, precies…

“Inkomsten uit de deeleconomie worden laag belast”: toch cool, niet? Nee, als je weet dat slechts 8 deelplatformen de moeite gedaan hebben om de noodzakelijke erkenningsaanvraag in te dienen: FLAVR, Menu Next Door, Bringr, Heetch, ListMinut, Conceptz, PWIIC en Branport. En dat het slechts gaat over de inkomsten van maximaal € 5.100,00 per jaar. Maar alle beetjes in de juiste richting helpen, zullen we maar denken. Ook al vinden bijvoorbeeld Airbnb en Uber het hele verhaal de moeite niet waard.

Auteur: Jan Baert