Vorige pagina


Verdien als student, een extra cent

4/07/2016

Verdien als student, een extra cent

De vakantie komt eraan, dus gaan ook heel wat studenten op zoek naar een bijverdienste gedurende de zomermaanden.

Misschien bent u wel één van de vele werkgevers die één van hen in dienst wenst te nemen.

Waarmee dient u in dat geval, als werkgever, rekening te houden?

  • Iedere werknemer, dus ook een student, moet tewerkgesteld worden via een contract. Voor studentenarbeid bestaat een specifiek type contract. Dit moet opgemaakt en ondertekend worden vóór de student bij u aan het werk gaat. Een model van een overeenkomst is te vinden op de site van de FOD Werkgelegenheid (www.werk.belgie.be).
  • Indien u een student tewerkstelt, gelden voordelige tarieven voor RSZ (5,43% RSZ-bijdrage). De student mag dan echter maximum 50 dagen per jaar werken.  Als de student meer dan 50 dagen per jaar werkt, moeten de normale (hogere) RSZ-bijdragen betaald worden, zijnde meer dan 30%.Ook de student zelf betaalt lagere RSZ-bijdragen, namelijk 2,71%, tegenover 13,07% als ‘normale’ werknemer. Via de online toepassing Student@work kan de student nagaan hoeveel dagen hij of zij reeds gewerkt heeft aan de verminderde RSZ-bijdragen.  Als werkgever vraagt u best een attest aan de student met het aantal reeds gewerkte dagen aan verminderde RSZ-bijdragen.

Waarmee moet de student rekening houden?

  • De student mag in principe niet meer dan 240 uren per kwartaal werken. In de zomermaanden (juli, augustus en september) geldt deze grens niet, behalve als je na de zomervakantie niet meer verder studeert. Als de student meer werkt dan de toegelaten uren, verliezen de ouders het recht op kinderbijslag.
  • Tot € 2.610,00 van het inkomen uit studentenarbeid wordt niet in rekening gebracht voor de bepaling van de nettobestaansmiddelen. Dit wil zeggen dat een student maximaal € 6.535,00 bruto per jaar mag verdienen. Indien ouders niet samen belast worden, is dat zelfs € 8.272,50 bruto per jaar. Als hij of zij meer verdient, zullen de ouders meer personenbelasting betalen, wegens een kind minder ten laste aan te geven in de aangifte personenbelasting. Het is ook mogelijk dat de student zelf belastingen moet betalen op zijn of haar inkomen. Dit is het geval als de student een belastbaar inkomen heeft dat hoger is dan € 7.420,00.

Indien u uw eigen zoon of dochter wil laten meewerken als  jobstudent in uw eenmanszaak, is deze niet meer ten laste, ongeacht de hoogte van zijn verdiende inkomen. Heeft u een vennootschap, dan speelt dit euvel niet.

Ook deze zomer zijn er dus geen excuses om de handen niet uit de mouwen te steken. Indien u binnen de perken blijft, houdt u aan deze zomer niet enkel een bruine tint, maar ook aardig wat spaarcenten over.

 

Auteurs : Annelies Peirs en Sébastien Demaître