Vorige pagina


Wie zal dat (vooraf)betalen, wie heeft zoveel geld?

4/07/2016

Wie zal dat (vooraf)betalen, wie heeft zoveel geld?

Het antwoord op de vraag is simpel: u, wij, de belastingbetaler. Het is namelijk zo dat de overheid steeds langer op haar centen dient te wachten, omdat steeds minder mensen het de moeite vinden om vooraf te betalen. Dit omdat de sanctie die de fiscus u oplegt omdat u rustig wacht om uw belastingen te betalen tot na uw boekjaar (en eigenlijk zelfs tot na het indienen van de aangifte), verworden is tot een héél klein strafje. U krijgt lik op stuk aan een verhogingspercentage van 1,125%. Geef toe, de kans dat u hier of daar uw centen productiever kan inzetten, is niet gering.

Het straffe is dan nog dat dit percentage bekomen werd door een KB, gezien de toepassing van de wet zelf eigenlijk resulteerde in 0,0% verhoging. Er rees wat discussie of een KB eigenlijk wel de wet kan overtroeven.

Daarom voorziet het ontwerp van Programmawet erin dat het hele zwik anders geregeld wordt: een wettelijke minimumbasis van 2,25% zal gelden vanaf 1 januari 2017. Dat zal al heel wat meer mensen aanzetten tot het braafjes (voor)tijdig storten van het vermaledijde belastingsaldo. Dat is natuurlijk mooi meegenomen voor de regering in deze tijden waar de te nemen financiële hordes astronomische proporties aannemen…

Auteur : Jan Baert