Vorige pagina


Fiscale actua

1/02/2015

Warme oproep om uw woning op te lappen

U weet uit een vorige nieuwsbrief dat vanaf 2016 uw woning minstens 10 jaar oud dient te zijn (i.p.v. 5 jaar oud) om verbouwingen of werken aan 6% BTW te kunnen laten uitvoeren. Er mag verwacht worden dat tegen het eind van dit jaar de frank van heel wat mensen zal vallen dat ze dus 15% meer BTW zullen betalen als ze dralen met het laten uitvoeren van karweien en op die manier de factuur pas in 2016 voorgeschoteld krijgen. Wees dus de meute voor: is uw woning nieuw gebouwd tussen 2007 en 2010, dan heeft u 3 keuzes:

  • In 2015 nog werken uitvoeren en 6% “genieten”

  • Respectievelijk 1 tot 5 jaar de werken uitstellen en dan weer 6% “genieten”

  • Met frisse tegenzin 21% BTW betalen in plaats van 6% en enkel van de verbouwing zelf genieten…

Dus geef de lokale economie een boost en laat u nog eens flink gaan aan 6% BTW… Is uw woning nu nog geen 5 jaar oud (of bent u pas in het vierde jaar na ingebruikname) of is uw woning nu al 9 jaar oud, dan geeft deze wijziging voor u geen reden tot actie.

Bouwen met de vennootschap: BTW niet aftrekbaar!

Met deze ongenuanceerde titel hebben we wellicht uw aandacht vast? We willen u namelijk nog eens heel pertinent warm maken om zeer aandachtig te kijken naar de facturen die u ontvangt onder het stelsel medecontractant! Het is immers zo dat we nog steeds zeer frequent dergelijke facturen tegenkomen waarop de magische woorden “BTW verlegd” niet voorkomen. Wel wordt de factuur in zo’n gevallen vaak ontsierd door vermeldingen als “BTW te voldoen door medecontractant volgens KB 1 Art 20” en dergelijke zinnetjes uit de oude doos. Uit nostalgische overwegingen is dat allemaal wel fijn, maar enkel dit opnemen geeft geen (echt helemaal geen!) recht om de BTW in uw aangifte af te trekken! Enkel het opnemen van de woorden “BTW verlegd” heeft dat effect… Dus doe uzelf een plezier: controleer zorgvuldig en roep uw leverancier desnoods tot de orde en verspreid dus het bericht wat correct is en wat niet. Want eens de BTW-controleurs hierop gaan beginnen controleren, zal het grote rectificatie-bedragen gaan regenen en dan zouden we graag hebben dat voor u van toepassing is: een verwittigd man is er twee waard! Of vrouw, dat kan ook, als u maar verwittigd bent en dus dubbel telt… 

Wonen in een woning van uw vennootschap: tweemaal goed nieuws!

Het eerste nieuws: het voordeel alle aard om in een woning te wonen die eigendom is van uw vennootschap wordt duurder: door de aanpassing van de indexatiecoëfficiënt in de formule wordt het VAA ongeveer 0,335% duurder.

Het tweede nieuws: de bezoldigingstheorie wordt bevestigd door het Hof van Cassatie! In een notendop hierna de reden waarom dit ons tot 50 tinten euforie brengt. Fiscalisten huldigen de volgende stelling: de kosten (inclusief de afschrijvingen!) van een woning zijn aftrekbaar in een vennootschap omdat het gratis gebruik van die woning gezien kan worden als een bezoldiging voor de zaakvoerder/bestuurder en gezien bezoldigingen aftrekbare kosten zijn, is daar geen speld tussen te krijgen, op voorwaarde dat we de zaakvoerder of bestuurder een voordeel alle aard (VAA) door de strot rammen.

Dat gijzelf, meneer de fiscus, dat VAA in uw wetboek forfaitair raamt op een manier die al bij al niet tot een affreus resultaat leidt, is natuurlijk mooi meegenomen want de hele zwik komt neer (in de meeste gevallen) op een mooie belastingbesparing.  Net daarom waren een groot aantal controleurs in een creatieve bui geschoten en beweerden ze dat die kosten niet aftrekbaar waren indien (1) het niet effectief in uw statutair doel opgenomen was om “in onroerend goed te doen” en indien (2) dat onroerend goed niet strikt noodzakelijk was voor de exploitatie van uw vennootschap. Dit laatste deed natuurlijk in veel gevallen zeer, al helemaal wanneer het ging over appartementen met zee- of duinzicht… Bleek het onroerend dus niet te passen in het statutaire doel en in het effectieve operationele gebeuren van de vennootschap, dan was het bij een controle al eens van “hupsakee, alle kosten van de woning verworpen, merci voor de koffie en tot de volgende keer dan maar weer.

Het hoeft geen betoog dat we de koude rillingen die u hierbij voelt, ook nog steeds langs onze ruggengraat voelen lopen…

Maar nu komt de redding: het Hof van Cassatie fluit de controleurs en de, intussen toch wel talrijke, rechtbanken en hoven terug die deze horrorredenering durfden te poneren en te schragen! Als u dacht dat het vorige week ferm waaide: niets van, u voelde en hoorde de zucht van verlichting geslaakt door de betrokkenen en door alle fiscalisten… Uiteraard is enige omzichtigheid, een zorgvuldige afweging van pro versus contra en een gedegen onderbouwing nog steeds van belang, maar de desastreuze dreigingen om het hele verhaal fiscaal te verwerpen, hoeven we niet meer te tolereren. Juicht met ons mee “hiep piep piep: Hof van Cassatie!!

Voor de meest aandachtige onder u die zich afvraagt wat er in godsnaam positief is aan het eerste punt, namelijk de verhoging van het VAA bewoning: awel, dat het maar met zoveel stijgt, tiens… ;-) 

Ge kunt het zo zot niet verzinnen!

Onze overheid heeft een website met de ronkende naam www.vereenvoudiging.be, onder Documenten en dan Publicaties kan u na aanklikken van Verplichte en aanbevolen documenten in de bouwsector een werkstuk van de vereenvoudiging aanschouwen: maar liefst 31 documenten kunnen er nodig zijn om in orde te zijn op een werf! Op een website over vereenvoudiging! Dat dachten we eigenlijk terug te vinden op www.maakeensuwondernemersbelachelijk.be, ’t schijnt wel dat men de website eerst www.belachelijkloggeadministratie.be wilden noemen; weet iemand toevallig of www.fnuikzoveelmogelijkeconomischinitiatief.be nog vrij is?

Maar goed, aannemers die het beton wat beu zijn, kunnen aan de hand van de prachtige 31-punten-checklist nu ook hun dagen anders vullen…

VAA auto: ook verhoging vaneigens…

Gezien onze regering meent dat we met z’n allen groener moeten worden, past men de referentie-uitstoot in de formule om het VAA voor gratis gebruik van wagens te berekenen ook dit jaar weer aan:

  • Diesel gaat van 93 gram/km naar 91 gram/km

  • Benzine gaat van 112 naar 110.

Reken op een dikke 2% verhoging, uiteraard afhankelijk van geval tot geval.

Men slaagt er dus effectief weeral in om ons groener te laten worden, zij het niet uit milieuoverwegingen, maar eerder van colère…

En wat ook nog duurder wordt…

Nu we toch bezig zijn met de verhogingen aan elkaar te rijgen: ze hebben er nog een paar door ons aller magen gespiesd:

  • VAA elektriciteit inkomstenjaar 2015: van € 940,00 naar € 950,00; iets meer dan 1%...

  • Publicatiekosten in het Belgisch Staatsblad van een wijziging in de gegevens van uw vennootschap (adres of zaakvoerders/bestuurders bijvoorbeeld): stijgt naar € 153,79 komende van € 153,67; zegge en schrijve € 0,12… Zeker om ons te troosten?

Maar: VAA verwarming: u gelooft het nooit: géén aanpassing, dit blijft € 1.900,00 !

                                                                                                                                                                          Auteur: Jan Baert